Fietsenstallingen

Een luchtige manier van fietsen stallen.

In fietsenstallingen worden onze RVS kabelnetten steeds vaker toegepast als transparante afscheiding. In sommige gevallen worden de netten ook ingezet om indringers buiten te houden. Dankzij het transparante uiterlijk van de kabelnetten, blijft de ruimte overzichtelijk. Op deze pagina lichten wij een aantal bijzondere projecten toe.

Pontsteiger

Amsterdam Houthavenbuurt

Pontsteiger

In de houthavenbuurt in Amsterdam bevindt zich het spectaculaire gebouw Pontsteiger. Het is een nieuwbouw project dat ontworpen is door het architectenbureau Arons en Gelauff. Pontsteiger ligt aan het IJ en reikt tot 200 meter hoog. Onderin bevinden zich de fietsenstallingen waarvoor wij de kabelnetten en het staalwerk hebben verzorgd, rechtstreeks in opdracht van de hoofdaannemer De Nijs en Dura Vermeer.

Relatief kleine maas

De fietsenstalling in Pontsteiger wordt omringt met 250 m2 kabelnet. In deze netten is ongeveer 12.000 meter 3 mm kabel verwerkt. De netten bieden een transparante afscheiding en zorgen dat het ruimtelijke gevoel behouden wordt. Om indringers te weren is gekozen voor een relatief kleine maas van 50 x 87 mm met een dikke kabeldiameter van 3 mm. Ondanks deze kleine maas, behouden de kabelnetten een transparantie van 85%. Zo blijft de fietsenstalling ruimtelijk, overzichtelijk en vooral veilig voor de gebruikers.

Kabelnetten en staalwerk

Carl Stahl was voor dit project zowel verantwoordelijk voor de kabelnetten als voor het staalwerk waar de kabelnetten in zijn opgespannen. Het staalwerk bestaat uit verschillende kolommen, frames, consoles en poorten, allen ten behoeve van de kabelnetten. De kabelnetten zijn opgespannen aan een 8 mm RVS randkabel. Deze randkabel loopt door ogen in de vloer en het plafond. Daarnaast loopt de randkabel door D-sluitingen aan de staanders.

Station Zaandam

Zaandam centrum
In 2020 is de overkapte fietsenstalling van station Zaandam opgeleverd. De fietsenstalling, ook wel de Droogschuur genoemd, is onderdeel van de gehele overbouwing die het centrum van Zaandam met de westzijde van de stad verbindt voor voetgangers en fietsers. Bij het ontwerp van de Droogschuur is rekening gehouden met de historische Zaanse droogschuur. De fietsenstalling heeft een heldere en minimale structuur dankzij de open gevel van houten latten en kabelnetten.

Hotel
Jakarta

Amsterdam centrum

Over het hotel

In juni 2018 werd in Amsterdam het 4-sterrenhotel, Hotel Jakarta, in Amsterdam geopend. Het hotel bevindt zich op het Java-eiland in Amsterdam en kan zich met trots het 'groenste' hotel van Nederland noemen, mede dankzij de subtropische tuin die in het atrium van het hotel is aangelegd. Daarnaast heeft het ook de prijs gewonnen van Publiek gebouw 2018. Het prachtige hotel is onderdeel van de WestCord Hotels en ontworpen door SeARCH. In opdracht van staalconstructiebedrijf Hogeboom heeft Carl Stahl de kabelnetten rondom de fietsenstalling verzorgd.

De maas

Ook deze fietsenstalling bevindt zich in de kelder van het gebouw. De fietsenstalling biedt een beveiligde plek voor fietsen van zowel hotel- als restaurantgasten. De fietsenstalling betreft een oppervlak van ca. 15 x 6 meter en wordt omringd door 50 m2 kabelnet. Er is gebruik gemaakt van een maas van 60 x 104 mm met een 2 mm kabel. De kabel heeft de neutrale RVS kleur.

De randkabel

Rondom de kabelnetten wordt een dikke randkabel toegepast waar tussen de netten worden opgespannen. De randkabel loopt bijna overal door de ogen die zowel in de vloer als in het plafond zijn bevestigd. Ter plaatse van leidingen worden de netten met behulp van verticale kabels op afstand gehouden van het plafond. Hierdoor is een horizontale lijn gecreëerd en blijven de buizen aan het plafond toegankelijk.

Station
Hengelo

Hengelo

Over het project

In 2016 is de nieuwe fietsenstalling van station Hengelo geopend, de zogenoemde fietsflat. De fietsflat is ontworpen door het architectenbureau studio SK. Deze fietsenstalling bevindt zich aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan 2200 fietsen. In de toekomst zal het aantal plaatsen nog groeien door uitbreiding van de fietsenstalling.

Balustrades

De fietsflat is voorzien van verdiepingshoge kabelnetten en van balustrades die zijn voorzien van onze kabelnetten. In beide gevallen biedt het een transparante en veilige invulling. Er is gebruik gemaakt van een maaswijdte 50x87 met een kabeldikte van 2 mm.

Tussenbuis

De kabelnetten ter plaatse van de balustrades zijn opgespannen tussen een buizenframe. De buis is van RVS-316. Vervolgens lopen de kabelnetten voor de baluster langs, wat het geheel nog transparanter maakt. Langs de trap volgen de netten de contouren van de trap.

Fluor

Hoofddorp

Over het project

Het gebouw van Fluor in Hoofddorp is ontworpen door het architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam. Op de begane grond en deels in de kelder bevindt zich de garage voor zowel de auto´s als de fietsen van de werknemers van Fluor.

Transparante invulling

Het zwart gecoate stalen frame rondom de netten is opgebouwd uit L-profielen. In het L-profiel zijn buizen gelast waar de netten in opgespannen zijn.

Lichte constructie

De stalling is zowel veilig als stalling, als veilig voor de gebruiker. Dankzij de transparante eigenschap van kabelnetten komt er, ondanks dat deze afgesloten is, natuurlijk licht binnen en is de ruimte overzichtelijk.

great things
are built
with
the best materials
.

Over X-TEND

De RVS kabelnetten worden project-specifiek geproduceerd in onze eigen fabrieken in Europa. Elke gewenste afmetingen kan gerealiseerd worden.

Alle afmetingen zijn mogelijk omdat netten (onzichtbaar) aan elkaar gekoppeld worden. Ook diagonale, driehoekige of andersoortige vormen kunnen gerealiseerd worden met de kabelnetten.

De maasopeningen zijn er standaard vanaf 18 mm tot aan 400mm en speciale maasopeningen zijn uiteraard ook mogelijk. De kabeldiameters zijn standaard 1, 1.5, 2, 3 en 4 mm.

Welk type precies benodigd is, is afhankelijk van de toepassing.

Neem
contact op.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte aanvraag. Bel ons op +31 (0)75 303 03 99 van maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00uur of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com. Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren. 

  Uw bedrijfsnaam

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw onderwerp/project

  Uw bericht

  Bestanden toevoegen

  contact