Een transparante balustradevulling.

Een transparante balustradevulling.

Sterk
Transparant
Duurzaam.

Steeds vaker worden balustrades voorzien van kabelnetten. Deze transparante balustradevulling is duurzaam en sterk genoeg om te voldoen aan alle eisen.

Dankzij de flexibiliteit van de netten kunnen ook bestaande balustrades redelijk eenvoudig voorzien worden van kabelnetten. De industriële en moderne “look” maken het vervolgens af.

Type maas

De grootte van de openingen in de mazen wordt ook wel de maaswijdte genoemd. Voor kabelnetten in balustrades wordt meestal een liggende maas 50x88mm of 60x104mm gebruikt. In woningen of scholen raden wij de staande maas 40x71mm aan. De kabeldiameter is meestal 1,5mm. Andere maaswijdten zijn natuurlijk ook mogelijk, maar niet gebruikelijk in balustrades.

Materiaal

De kabelnetten zijn van RVS AISI316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing.

Details.

Netten kunnen op verschillende manieren worden opgespannen. Als eerst kunnen ze tussen, voor of door de balusters worden opgespannen. Daarnaast kun je er voor kiezen om de netten tussen een randkabel of tussen een buizenframe op te spannen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden betreft de detaillering van de doorvoerogen en hoeken mogelijk en kun je ook nog kiezen tussen de verschillende maasrichtingen. Bekijk de mogelijkheden hieronder.

Tussen de balusters

Als de netten tussen de balusters gedetailleerd worden zullen er over het algemeen veel vlakken kabelnet geproduceerd moeten worden. Dit leidt tot meer omtrekmeters en aansluitingen waardoor het een wat duurdere balustradevulling wordt. Deze technische detaillering wordt wel als chique ervaren.
balustradevulling tussen de balusters

Voorlangs de balusters

De meest voordelige manier is om de kabelnetten voorlangs de balustrades te detailleren. Dat scheelt veel omtrekmeters, spanners en aangrijpogen. Het geheel wordt ook een stuk transparanter. De netten kunnen zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde gemonteerd worden.
balustradevulling voor de balusters

Door de balusters

Deze uitwerking komt minder vaak voor, maar is wel een hele interessante. In de balusters moet een sleuf gemaakt worden waar het net doorheen loopt. Dit geeft een unieke uitstraling aan de balustrade. De montage an de netten is wat lastiger, maar het resultaat is een mooie transparante balustradevulling.
balustradevulling door de balusters

Netten tussen randkabels

Als de netten opgespannen worden tussen randkabels dan zijn dat vaak RVS kabels van 6 of 8mm. De randkabels zullen dankzij de voorspanning van het kabelnet altijd wat doorhangen. Hoe groter de hoh afstand van de balusters, hoe groter de doorhang van de randkabels zal zijn.
Tussen randkabels - balustrades met rvs kabelnetten - Carl Stahl

Netten tussen buizen

Als de netten opgespannen worden tussen een buizenframe dan is dat meestal een buis van RVS316. Een buis is stijver en buigt dus minder snel door. Het frame moet uiteraard wel voldoende afgesteund worden. De diameter van de buis ligt vaan tussen de 20 en 50 mm. Afhankelijk van de overspanning.
rvs kabelnet in frame Carl Stahl

Mogelijke detaillering van doorvoerogen

Mogelijke detaillering in de hoeken

Mogelijke maasrichtingen kabelnetten bij balustrades

Maasrichtingen X-TEND

Montage.

Montage van de netten in een balustrade is door een handige monteur goed te doen. Ons montageteam kan het uiteraard een stuk sneller en waarschijnlijk dus ook goedkoper. Het is sowieso belangrijk dat er duidelijke werktekeningen gemaakt worden van de balustrade. Daarmee kunnen wij namelijk de netten op maat produceren en de montage vergemakkelijken.

Niet
over te
klauteren
.

Bij balustrades in woonfuncties (hotels, woningen, appartementen, vakantiehuizen etc.) en in onderwijsfuncties (basisscholen, kinderdagverblijven etc.) is de overklauterbaarheids-eis van toepassing. Deze eis is in het leven geroepen om te voorkomen dat kleine kinderen over de balustrade heen kunnen klimmen. Carl Stahl heeft de netten laten testen en de maas 40x69mm met kabeldiameter 1,5 mm voldoet aan deze eis.
overklauterbaarheid kabelnetten - Carl Stahl

zandzak
slinger
proef
.

Balustrades worden vaak aan een zand-zak-slingerproef onderworpen. Bij een dergelijke proef wordt de veiligheid van de balustrade aangetoond door middel van de slingerproef volgens een Eurocode. Alle elementen van de balustrade worden getest op sterkte. De RVS kabelnetten hebben meerdere keren bewezen deze proef te doorstaan. Belangrijk is dat de aansluiting met de randconstructie goed gedetailleerd is. Wij adviseren u hier graag in.

Hoge
krachten.

De netten van Carl Stahl zijn sterk en bestand tegen grote krachten. Zo is een lijnlast van 3 kN geen uitzondering als belasting voor onze netten. De kabelnetten zijn bestand tegen leunen, schoppen en vallen. De X-TEND® kabelnetten worden niet voor niets gebruikt in de meest extreme situaties waar veiligheid gegarandeerd moet worden. Alle belastingen worden over het algemeen afgedragen naar de randconstructie.

De kabelnetten worden met een voorspanning van ca. 30 tot 40 kg per meter opgespannen aan de kabels. De kabels rondom hebben ook een bepaalde voorspanning. De grootte van die voorspanning wordt mede bepaald door de hart-op-hart-afstand van de doorvoerogen en de gewenste doorhang van de randkabel tussen die ogen.
Balustrades van kabelnetten X-TEND - Carl Stahl
hekwerk-krachten
Als een persoon (of een andere belasting) tegen het net aan duwt of valt, worden de krachten via de randconstructie afgedragen naar de bevestigingspunten. In een buitensituatie treden bovendien krachten op als gevolg van belastingen als ijs en wind. Belangrijk is dat de bevestigingsogen sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen. Verder moeten de bevestigingsgogen de krachten kunnen afdragen naar de constructieve kolommen, wanden en vloeren.

Onze medewerkers kunnen u verder helpen met het detailleren van de hekwerken. Indien nodig zullen onze engineers statische berekeningen uitvoeren.

Materiaalprijs

De prijs van de RVS kabelnetten voor balustrades is afhankelijk van de maaswijdte, de kabeldikte, de vorm en de afname. Voor balustrades van ongeveer 25 meter kost een maas 40/1,5mm ca. €90 p/m2 en een maas 60/1,5mm ca. €60 p/m2. Kleinere afnames zijn duurder en voor grotere aantallen gelden natuurlijk gunstigere prijzen.

Levertijden

De levertijd van het X-TEND® is bij bestellingen tot 10 m2 gemiddelde 2 tot 3 weken en bij bestellingen tussen de 10 en 200m2 ongeveer 3 tot 5 weken. Vanaf 200 m2 is de levertijd in overleg, maar in de regel 5-6 weken. Wij hebben ook kits op voorraad van 10, 25 of 50 meter. Bel ons voor meer informatie.

Offerte

Elk project is uniek en daarom wordt er voor elk project een passende offerte opgesteld. Onze checklist onderaan de pagina helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen twee werkdagen. U kunt natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen om het project door te nemen.

Frameworkx.

Frameworkx is het vertrouwde X-TEND, maar in dit geval worden de kabelnetten al vooraf in de fabriek in het frame gemonteerd. Hier worden ze voorgespannen in het kader. Frameworkx biedt op deze manier een kant en klare balustrade aan.

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.
Frameworkx - Carl Stahl Benelux
XTENDfitted - Frameworkx - Carl Stahl Benelux

great things
are built
with
the best materials
.

Neem
contact op.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte aanvraag. Bel ons op +31 (0)75 303 03 99 van maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00uur of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com. Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren. 

  Uw bedrijfsnaam

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw onderwerp/project

  Uw bericht

  Bestanden toevoegen

  contact