Trappen en
schalmgat
beveiliging
.

Industriële
moderne
look.

Steeds vaker wordt gekozen voor kabelnetten als beveiliging in of rondom een trappenhuis. Het is een voordelige en duurzame oplossing omdat er nagenoeg geen staalwerk nodig is. Grote voordelen ten opzichte van andere materialen zijn de hoge transparantie en de lichte constructie die benodigd is. De industriële en moderne “look” maken het af. Over het algemeen kan een net van de bovenste tot aan de onderste verdieping uit één stuk bestaan.

Type maas

De grootte van de openingen in de mazen wordt ook wel de maaswijdte genoemd. Voor kabelnetten in trappenhuizen wordt meestal een maas 80x139 gebruikt. De diameter van het net is meestal 2mm. Andere maaswijdten zijn natuurlijk ook mogelijk, maar niet zo gebruikelijk in trappenhuizen.

Materiaal

De kabelnetten zijn van RVS AISI316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing.

Details.

Netten kunnen op verschillende manieren worden toegepast in trappenhuizen. Afhankelijk van de breedte van het schalmgat (of de vide) moet eerst bepaald worden of het een enkel, een dubbel of een rondgaand net wordt. Daarnaast kun je er voor kiezen om de netten tussen een randkabel of tussen een buizenframe op te spannen. Boven en onderaan het trappenhuis zijn ook nog verschillende scenario's mogelijk. Bekijk een aantal mogelijkheden hieronder.

Enkel net

schalmgat

Dubbel net

schalmgat-dubbel-net - Carl Stahl

Rondgaand net

schalmgat-net

Randkabels

Netten worden meestal opgespannen tussen een randkabel. Die randkabel wordt geleid door ogen op de bordessen en de vloerranden. Dit is de meest transparante manier van detaillering. De ogen worden chemisch verankerd in het beton of als het even kan worden ankers opgenomen in de trappen en bordessen.
schalmgat net tussen spankabels

Randkabel icm koker

Vanuit estetisch of constructief oogpunt kan de rondlopende spankabel ook geleid worden door ogen aan een stijve randconstructie. Over het algemeen worden dan koker- of U-profielen gebruikt met om de meter een doorvoeroog. De doorhang van de rondgaande kabel is dan wel zichtbaarder.

schalmgatnet tussen kabels en koker

Randbuis

Slingerstaf kan rechtstreeks aan het staalwerk gelast worden en samen met de constructie gepoedercoat worden. Hierdoor ontstaat een strakke detaillering en de netten kunnen hier ideaal aan bevestigd worden. Deze detaillering versneld de montagetijd op locatie. Ook is dit een geschikt om vingerbeknelling te voorkomen.
schalmgatnet tussen frame

Doe hier inspiratie op.

Schalmgaten in The Cube

Altijd net even anders.

De trappenhuizen, waarin het gaas wordt gebruikt, zijn bijna altijd uniek wat afmetingen betreft. Elk schalmgat is net even anders, maar door de flexibiliteit van de kabels kan elk trappenhuis beveiligd worden met spankabelnetten. Zowel nieuwbouw trappenhuizen als trappenhuizen die al jaren staan.
Trappenhuis Ambassade den Haag - Carl Stahl
kabelnetten in trappenhuis ter beveiliging Carl Stahl

Krachten.

De netten van Carl Stahl zijn sterk en bestand tegen grote krachten. Zo is een lijnlast van 3kN geen uitzondering als belasting voor onze netten. De kabelnetten zijn bestand tegen leunen, schoppen en beklimmen. Alle belastingen worden over het algemeen afgedragen naar de randconstructie.

De kabelnetten worden met een voorspanning van ca. 30 tot 40 kg per meter opgespannen aan de kabels. De kabels rondom hebben ook een bepaalde voorspanning. De grootte van die voorspanning wordt mede bepaald door de hart-op-hart-afstand van de doorvoerogen en de gewenste doorhang van de randkabel tussen die ogen.

Als een persoon (of een andere belasting) tegen het net aan duwt of valt, worden de krachten via de randconstructie afgedragen naar de bevestigingspunten. Belangrijk is dat de bevestigingsogen sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen. Verder moeten de bevestigingsgogen de krachten kunnen afdragen naar de constructieve kolommen, wanden en vloeren.

Onze medewerkers kunnen u verder helpen met het detailleren van de netten. Indien nodig zullen onze engineers statische berekeningen uitvoeren.
Tekening Trap kabelnetten - Carl Stahl


EeStairs-Barneveld-Carl-Stahl-spankabels-I-SYS

Trappen met verticale spankabels.

Trappen kunnen ook met verticale spankabels beveiligd worden. Naast de praktische functie van de spankabels, geven verticale spankabels de trappen ook een hoge esthetisch waarde. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs, zij geven jou graag passend advies.
Foto's ©EeStairs - Hans Morren

Montage.

De montage van de RVS kabelnetten in trappenhuizen en in het schalmgat wordt meestal uitgevoerd door ons eigen montageteam. De eerste dag doen wij alle voorbereidende werkzaamheden en meten we alles na. De dagen erop monteren wij de spankabels en de netten. Het is van belang dat er duidelijke werktekeningen van de trappen beschikbaar zijn. Als het om trappen gaat waar geen tekeningen van zijn komen wij altijd inmeten voordat wij de productie starten. De montage voeren wij altijd op een veilige manier uit.
montage netten trappen - Carl Stahl Benelux

Prijzen

De prijs van de rvs kabelnetten voor schalmgat netten is afhankelijk van de maaswijdte, de kabeldikte, de vorm en de afname. Bij een afname van ongeveer 80m2 liggen de prijzen voor de maas 80 tussen de €60 en €100 p/m2 incl. randkabels en montage. Voor grotere aantallen gelden natuurlijk gunstigere prijzen en bij kleinere afnames zijn de prijzen weer wat hoger.

Levertijden

De levertijd van het X-TEND® is afhankelijk van het type net en de omvang. De maas 80 kunnen wij binnen drie tot vier weken leveren bij bestellingen tot 50m2. Tot 200m2 leveren wij binnen vijf tot zeven weken en vanaf 200 m2 is de levertijd in overleg, maar in de regel acht tot negen weken. Neem contact met ons op bij een spoedaanvraag. 

Offerte

Elk project is uniek en voor elk project wordt een offerte opgesteld. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur. U kunt natuurlijk ook altijd even bellen om het project door te nemen.

great things
are built
with
the best materials
.

Neem
contact op.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte aanvraag. Bel ons op +31 (0)75 303 03 99 van maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00uur of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com. Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren. 

  Uw bedrijfsnaam

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw onderwerp/project

  Uw bericht

  Bestanden toevoegen

  contact