Balustrades met kabelnetten in een frame

Steeds vaker worden balustrades van kabelnetten voorzien, waarbij het net in een frame wordt gemonteerd. Het is een transparante invulling, duurzaam en sterk genoeg om te voldoen aan alle eisen waar balustrades aan moeten voldoen. De industriële en moderne “look” maken het af.

 

Veel voorkomende situaties

De frames kunnen tussen de balusters, maar ook voor de balusters langs gemonteerd worden. In de regel worden de netten gespannen in een buisframe van RVS-316. Het frame moet voldoende afgesteund worden om te voorkomen dat de buis doorbuigt. De afsteuning naar de balusters is, bij een buisdiameter van 21.3mm meestal ca. 1200 mm. Hoe kleiner de vlakken zijn, hoe meer buis benodigd is. Ook is de montage van kleinere vlakken tijdrovender dan grote vlakken kabelnet.

[one-half-first]

frames tussen de balusters
frames tussen de balusters

[/one-half-first][one-half]

bild_092-kopie
frames voor de balusters

[/one-half]

 

Te gebruiken materialen

De grootte van de openingen in de mazen wordt ook wel de maaswijdte genoemd. Voor kabelnetten in balustrades wordt meestal een liggende maas 50x87x1,5 mm of een maas 60x87x1,5 mm gebruikt. Wanneer de overklauterbaarheidseis van toepassing is, raden wij aan de staande maas 40x69x1,5 mm te gebruiken. Andere maaswijdten zijn natuurlijk ook mogelijk, maar niet zo gebruikelijk in balustrades. Bekijk op deze pagina welke type kabelnetten en maaswijdten wij kunnen aanbieden.

De richting van de maas heeft een visuele invloed op het uiterlijk, maar ook een praktische doel. Een staande maas is lastiger opklimbaar omdat de breedte van de opening kleiner is dan de hoogte. Een staande maas is wel 10% duurder omdat de productie een stuk arbeidsintensiever is.

[one-third-first]

principe maaswijdte

[/one-third-first][one-third]

liggende maas
liggende maas

[/one-third][one-third]

staande maas
staande maas

[/one-third]

 

Overklauterbaarheidseis

In bepaalde gevallen worden eisen gesteld aan de overklauterbaarheid van balustrades. Zo worden extra eisen gesteld voor balustrades in woonfuncties (hotels, woningen, appartementen, vakantiehuizen etc.) en in onderwijsfuncties (basisscholen, kinderdagverblijven etc.). Deze eis is in het leven geroepen om te voorkomen dat kleine kinderen over de balustrade heen kunnen klimmen. Carl Stahl heeft de netten laten testen en de staande maas 40 mm met kabeldiameter 1,5 mm voldoet aan deze eis. U kunt hier de prestatietoets downloaden.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over de regels volgens het bouwbesluit bij vloerafscheidingen.

[one-fourth-first]

fullsizerender

[/one-fourth-first] [one-fourth]

melkwegbrug-purmerend-14

[/one-fourth] [one-fourth]

dscf3470

[/one-fourth] [one-fourth]

dscf3370

[/one-fourth]

 

Zand-zak-slingerproef

Balustrades worden vaak aan een zand-zak-slingerproef onderworpen. Bij een dergelijke proef wordt de veiligheid van de balustrade aangetoond middels de slingerproef volgens een Eurocode. Alle elementen van de balustrade worden getest op sterkte. De rvs kabelnetten hebben meerdere keren bewezen deze proef te doorstaan. Belangrijk is dat de aansluiting met de randconstructie goed gedetailleerd is. Wij adviseren u hier graag in.

 

Materiaal – oorsprong – catalogi

[one-half-first]

De kabelnetten worden geproduceerd in onze fabriek in het Duitsen Sussen. Dicht bij Stuttgart worden de netten onder Europese omstandigheden geproduceerd. De spankabels en kabelnetten zijn van RVS Aisi316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing.

Let op dat er situaties zijn waarbij RVS toch wel kan roesten. Dit heeft altijd met omgevingsfactoren te maken. Lees hier meer over dit fenomeen.

[/one-half-first][one-half]

RVS kabelnetten x-tend Productcatalogus Carl Stahl Architectuur
rvs kabelnetten (7mb)
Catalogus balustrades Carl Stahl Architectuur
referenties (6mb)

[/one-half]

 

Aandachtspunten krachtenafdracht

De netten worden met een bepaalde voorspanning gemonteerd. Deze voorspanning wordt bepaald door de kabeldiameter en het type kabel, maar de voorspanning is vaak ca. 30 tot 40 kg per meter.

Als er een persoon (of een andere belasting) tegen het net aan duwt of valt, worden de krachten afgedragen naar het frame en daarvandaan naar de bevestigingspunten. Belangrijk is dat deze sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen.

krachten-op-kabelnetten

 

Bevestigingingsmiddelen voor standaard buizen (21.3mm)

 

Voor het bevestigen van de buizen met een diameter van 21.3mm hebben wij standaard houders. Deze setjes kunt u bij ons bestellen in twee verschillende lengtes.

kabelnetten-in-frame

 

Montage van kabelnetten in balustrades

Montage van de rvs kabels in een balustrade is door een handige monteur goed te doen. Ons montageteam kan het uiteraard een stuk sneller en waarschijnlijk dus ook goedkoper. Via onze montagewijzer kunt u alvast een kijkje nemen hoe het in zijn werk gaat. Het is sowieso belangrijk dat er duidelijke werktekeningen gemaakt worden van de balustrade. Daarmee kunnen wij namelijk de netten op maat produceren en de montage vergemakkelijken.

 

Prijzen van kabelnetten voor balustrades

De prijs van de rvs kabelnetten voor balustrades is afhankelijk van de maaswijdte, de kabeldikte, de vorm en de afname. Voor balustrades tot ongeveer 100 meter liggen de prijzen voor de maas 60 tussen de €40 en €100 p/m2. De kleinere maas 40 kost dan ongeveer €70 tot €140 p/m2. Voor grotere aantallen gelden natuurlijk gunstigere prijzen.

Elk project is uniek en voor elk project wordt een offerte opgesteld. Onze checklist helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur.

 

Levertijd van de balustradenetten

De levertijd van het X-TEND® is afhankelijk van het type net. Tot maaswijdte 60 mm is bij bestellingen tot 10 m2 de gemiddelde levertijd 2-3 weken en bij bestellingen tussen de 10 en 200 m2 ongeveer 3 tot 6 weken. Vanaf 200 m2 is de levertijd in overleg, maar in de regel 5-6 weken. Bij een grotere maaswijdte is de levertijd zelfs nog korter. Vul de checklist in om de aanvraag te bespoedigen of neem contact met ons op.

 

 

Kijk ook even bij balustradenetten tussen randkabels

[one-third-first]

Sphinx gebouw Maastricht balustrade 2

[/one-third-first][one-third]

Good Hotel netten Londen Carl Stahl

[/one-third][one-third]

26 Balustrade station Eindhoven

[/one-third]

contact