Balustrades met kabelnetten tussen randkabels

Steeds vaker worden balustrades voorzien van kabelnetten, waarbij de netten worden afgespannen tussen randkabels. Het is een transparante invulling, duurzaam en sterk genoeg om te voldoen aan alle eisen waar balustrades aan moeten voldoen. Door de flexibiliteit van de kabels kunnen ook bestaande balustrades redelijk eenvoudig voorzien worden van kabelnetten. De industriële en moderne “look” maken het af.

 

Veel voorkomende situaties

De kabelnetten kunnen tussen de balusters, maar ook voor de balusters langs gemonteerd worden. In speciale gevallen gaan de netten zelfs door de balusters heen. Kabelnet-technisch gezien is er geen voorkeur voor één van de mogelijkheden. Doorlopende netten zijn sneller te monteren dan vele kleine delen. Het maken van sleuven in de balusters is een relatief dure bewerking, maar het ziet er wel stijlvol uit. Zoals op de foto´s hieronder te zien is, loopt er rondom de netten een dikkere (rand)kabel. Die wordt eerst gemonteerd en vervolgens wordt het net daartussen gespannen. De randkabel wordt geleid door ogen. Dit kunnen standaard oogmoeren zijn, maar de ogen kunnen ook opgenomen worden in de balustrades.

[one-third-first]

balustradenetten tussen de balusters
balustradenetten tussen de balusters

[/one-third-first][one-third]

balustradenetten voor de balusters langs
balustradenetten voor de balusters langs

[/one-third][one-third]

balustradenetten door de balusters heen
balustradenetten door de balusters heen

[/one-third]

 

Doorhang randkabels

De netten worden opgespannen tussen randkabels met een diameter van 6 of 8 mm. De randkabels worden geleid door ogen en de ogen zijn meestal bevestigd aan de balusters. Het kunnen lipjes zijn met daarin een gat, maar het kunnen ook oogmoeren zijn. Hoe verder deze doorvoerogen uit elkaar staan, hoe groter de doorhang van de randkabels. Vaak staan balusters 1.400mm uit elkaar. De randkabels buigen dan altijd een paar centimeter door. Dat is inherent aan het gebruik van de randkabel. Indien deze doorhang niet gewenst is, kan men er ook voor kiezen om de netten aan buizen op te spannen (klik hier voor meer informatie over deze bevestigingsmethode).

balustradenetten-bovenop-speedgate-eindhoven-carl-stahl-benelux-1

 

Type maas

De grootte van de openingen in de mazen wordt ook wel de maaswijdte genoemd. Voor kabelnetten in balustrades wordt meestal een liggende maas 50x87x1,5 mm of een maas 60x87x1,5 mm gebruikt. Wanneer de overklauterbaarheidseis van toepassing is, raden wij aan de staande maas 40x69x1,5 mm te gebruiken. Andere maaswijdten zijn natuurlijk ook mogelijk, maar niet zo gebruikelijk in balustrades. Bekijk op deze pagina welke type kabelnetten en maaswijdten wij kunnen aanbieden.

De richting van de maas heeft een visuele invloed op het uiterlijk, maar ook een praktische doel. Een staande maas is lastiger opklimbaar omdat de breedte van de opening kleiner is dan de hoogte.

[one-third-first]

principe maaswijdte

[/one-third-first][one-third]

liggende maas
liggende maas

[/one-third][one-third]

staande maas
staande maas

[/one-third]

 

Maasrichtingen in balustrades

Maasrichtingen X-TEND

 

Aandachtspunten bij trappen

Bij het uitwerken van balustrades met kabelnetten is het belangrijk om rekening te houden met de details rondom de trappen. De positie van de balusters of doorvoerogen speelt daarbij een belangrijke rol.

Bij trappen met een hellingshoek van circa 30 graden kunnen de netten uit één vlak gemaakt worden zoals in de afbeelding hieronder.

[one-half-first]

[/one-half-first][one-half]

[/one-half]

 

Overklauterbaarheidseis

In bepaalde gevallen worden eisen gesteld aan de overklauterbaarheid van balustrades. Zo worden extra eisen gesteld voor balustrades in woonfuncties (hotels, woningen, appartementen, vakantiehuizen etc.) en in onderwijsfuncties (basisscholen, kinderdagverblijven etc.). Deze eis is in het leven geroepen om te voorkomen dat kleine kinderen over de balustrade heen kunnen klimmen. Carl Stahl heeft de netten laten testen en de staande maas 40 mm met kabeldiameter 1,5 mm voldoet aan deze eis. U kunt hier de prestatietoets downloaden.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over de regels volgens het bouwbesluit bij vloerafscheidingen.

[one-fourth-first]

stalen balustrade

[/one-fourth-first] [one-fourth]

Valbeveiliging veilig

[/one-fourth] [one-fourth]

rvs net

[/one-fourth] [one-fourth]

Inox netten

[/one-fourth]

 

Zand-zak-slingerproef

Balustrades worden vaak aan een zand-zak-slingerproef onderworpen. Bij een dergelijke proef wordt de veiligheid van de balustrade aangetoond middels de slingerproef volgens een Eurocode. Alle elementen van de balustrade worden getest op sterkte. De rvs kabelnetten hebben meerdere keren bewezen deze proef te doorstaan. Belangrijk is dat de aansluiting met de randconstructie goed gedetailleerd is. Wij adviseren u hier graag in.

Materiaal – oorsprong – catalogi

[one-half-first]

De kabelnetten worden geproduceerd in onze fabriek in het Duitsen Sussen. Dicht bij Stuttgart worden de netten onder Europese omstandigheden geproduceerd. De spankabels en kabelnetten zijn van RVS Aisi316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing.

Let op dat er situaties zijn waarbij RVS toch wel kan roesten. Dit heeft altijd met omgevingsfactoren te maken. Lees hier meer over dit fenomeen.

[/one-half-first][one-half]

RVS kabelnetten x-tend Productcatalogus Carl Stahl Architectuur
rvs kabelnetten (7mb)
Catalogus balustrades Carl Stahl Architectuur
referenties (6mb)

[/one-half]

 

Aandachtspunten krachtafdracht

De randkabel wordt met een bepaalde voorspanning gemonteerd. Deze voorspanning wordt bepaald door de kabeldiameter en het type kabel, maar vooral door de h.o.h.-afstand van de geleidingspunten en de gewenste doorhang. De kabelnetten worden met een voorspanning van ca. 30 tot 40 kg per meter tussen de kabels opgespannen.

Als er een persoon (of een andere belasting) tegen het net aan duwt of valt, worden de krachten via de randkabels afgedragen naar de doorvoer- en aangrijpogen. Belangrijk is dat deze sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen. Ook de balusters, waar deze ogen aan bevestigd zijn, moeten daarom voldoende sterk zijn.

krachten-op-kabelnetten

 

Detaillering van geleidingshoeken

De randkabel wordt door ogen geleid en daartussen worden de netten opgespannen. Het is van belang de doorvoerogen op de balusters goed te detailleren. Wij helpen u graag met het uitwerken van de details zodat de netten goed gemonteerd kunnen worden. Hieronder staan een paar mogelijke oplossingen.

[one-third-first]

doorvoeroog1

[/one-third-first][one-third]

BEFEST_BRUECKE_01

[/one-third][one-third]

doorvoeroog3

[/one-third]

[one-third-first]

doorvoeroog4

[/one-third-first][one-third]

doorvoeroog5

[/one-third][one-third]

img_5555

[/one-third]

 

Detaillering in de hoeken

Op de hoeken van de balustrades komen de grootste (voorspan)krachten. Wanneer iemand in het kabelnet valt, worden alle krachten, via de kabels, naar de hoeken afgedragen. Het is daarom van belang om de hoeken goed te detailleren. Er is geen standaard oplossing. Wij helpen u graag met het uitwerken, maar hieronder staan alvast een paar voorbeelden ter inspiratie.

[one-third-first]

hoekoplossing1

[/one-third-first][one-third]

hoekoplossing2

[/one-third][one-third]

hoekoplossing3

[/one-third]

[one-third-first]

hoekoplossing4

[/one-third-first][one-third]

hoekoplossing5

[/one-third][one-third]

17_bruec-kopie

[/one-third]

 

Montage van de kabelnetten

Montage van de rvs kabels en netten in een balustrade is door een handige monteur goed te doen. Ons montageteam kan het uiteraard een stuk sneller en waarschijnlijk dus ook goedkoper. Via onze montagewijzer kunt u alvast een kijkje nemen hoe het in zijn werk gaat. Het is sowieso belangrijk dat er duidelijke werktekeningen gemaakt worden van de balustrade. Daarmee kunnen wij namelijk de kabels en netten op maat produceren en de montage vergemakkelijken.

 

Prijzen

De prijs van de rvs kabelnetten voor balustrades is afhankelijk van de maaswijdte, de kabeldikte, de vorm en de afname. Voor balustrades tot ongeveer 100 meter liggen de prijzen voor de maas 60 tussen de €40 en €100 p/m2. De kleinere maas 40 kost dan ongeveer €70 tot €140 p/m2. Voor grotere aantallen gelden natuurlijk gunstigere prijzen.

Elk project is uniek en voor elk project wordt een offerte opgesteld. Onze checklist helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur.

 

Levertijden

De levertijd van het X-TEND® is afhankelijk van het type net. Tot maaswijdte 60 mm is bij bestellingen tot 10 m2 de gemiddelde levertijd 2-3 weken en bij bestellingen tussen de 10 en 200 m2 ongeveer 3 tot 6 weken. Vanaf 200 m2 is de levertijd in overleg, maar in de regel 5-6 weken. Bij een grotere maaswijdte is de levertijd zelfs nog korter. Vul de checklist in om de aanvraag te bespoedigen of neem contact met ons op.

 

 

bekijk ook even de kabelnetten opgespannen tussen frames

[one-third-first]

[/one-third-first][one-third]

01 Fietsenstalling Hengelo 1

[/one-third][one-third]

RVS gaas

contact