Balustrades met spankabels.

Balustrades met spankabels.

Horizontale spankabels

Vaak worden balustrades van horizontale spankabels voorzien. Het is een transparante invulling en de kabels zijn sterk genoeg om personen op te vangen. Vooral voor balustrades in openbare gebieden is deze invulling een duurzame en goedkope oplossing om de hekwerken te beveiligen.

Veel voorkomende
situaties

In balustrades worden vaak rvs spankabels met een diameter van 6 of 8 mm toegepast. Deze kabels worden horizontaal afgespannen tussen de balusters. De lengte van de kabels is onbeperkt. Middels spanners worden de kabels namelijk verlengd en opgespannen. De spankabels zijn in de regel sterk genoeg om personen tegen te houden. Een kleinere diameter wordt over het algemeen ervaren als “niet sterk genoeg” en grotere diameters zijn relatief gezien een stuk duurder.
De hoogte van de balustrade is minimaal een meter. Als de balustrade zich op 13 meter of hoger dan peil bevindt moet de balustrade minstens 1.200 mm hoog zijn. De horizontale kabels worden meestal boven elkaar gespannen. De onderlinge afstand mag meestal niet groter zijn dan 10 cm. Het aantal rvs spankabels is afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan de gebruiksfunctie. In sommige gevallen is overklauterbaarheid niet toegestaan. Dan raden we aan om onze kabelnetten toe te passen ipv horizontale kabels.

De hart op hart afstand van de balusters varieert per ontwerp. De meest voorkomende afstand ligt tussen de 1.200 en 1.800 mm. Voor de spankabels is een dergelijke overspanning geen enkel probleem. Bovenop de balusters is een handregel wel nodig om het geheel stijver te maken. Klik op deze link voor meer informatie over de precieze regels volgens het bouwbesluit bij vloerafscheidingen.
Eestairs_Barneveld_balusrade-met-verticale-spankabels_Carl-Stahl-foto-Hans-Morren

Materiaal
eigenschappen

De RVS spankabels zijn van AISI316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing. Let op dat er situaties zijn waarbij RVS toch wel kan roesten. Dit heeft altijd met omgevingsfactoren te maken. 

Bevestigings-mogelijkheden

De RVS spankabels hebben aan de uiteinden terminals om te kunnen bevestigen aan de balusters. De terminals worden ook gebruikt om de kabel te spannen. Bij lengtes langer dan 15 meter kan een spanner gebruikt worden om de kabel op te spannen. Er is géén standaard verbinding met de baluster, maar een draad- of gaffelterminal wordt vaak gebruikt. De terminals worden vooraf in onze fabriek aan de kabels bevestigd. Het is dus van belang om de precieze maatvoering door te geven en de gewenste kabelsamenstelling. 

Typen eindterminals / kabeleindes

Lees op deze pagina meer over de spankabels.
I-SYS_Produktdetail3

Extern draadeind

intern draadeind

Intern draadeind

gaffels en ogen

Gaffels

oogterminal

Oogterminal

eindstops

Eindstops

CE-keur

CE-gekeurde kabel

Speciale projecten

Het is natuurlijk ook mogelijk om de spankabels verticaal of diagonaal toe te passen. Er ontstaat dan een speelse balustrade. Dergelijke ontwerpen vergen wel de nodige voorbereiding. Door de flexibiliteit van de kabels is het van belang om details zo goed mogelijk te maken. Wij denken graag met u mee.

Aandachtspunten krachten

De kabel wordt gemonteerd met een bepaalde voorspanning. De benodigde voorspanning wordt bepaald door de diameter en het type kabel, maar ook door de hart op hart afstand van de balusters en de gewenste doorhang. Doorgaans is er niet veel voorspanning nodig om de kabel strak te spannen. Als de kabel de juiste lengte heeft, is hij met de hand (of een simpele steeksleutel) al strak te spannen.

Als een persoon op de kabel gaat staan (puntlast), zal de kabel per definitie door gaan hangen. Er ontstaat een trekkracht in de kabel, die wordt afgedragen naar de eindbalusters. De grootte van die kracht kan oplopen tot wel het tienvoudige van het gewicht van de persoon. Het is dus van belang om de eindbalusters de juiste stijfheid te geven. Vaak is een bovenregel al voldoende.

Wij helpen u graag verder met het detailleren van de balusters zodat de RVS spankabels er netjes en goed in opgenomen worden. 
Karcan_balustrades rondom trappen met spankabels_Carl Stahl

Montage van spankabels

Zolang de kabels op maat geproduceerd zijn, is de montage ervan redelijk eenvoudig. Bij de bestelling kunt u de positienummers doorgeven en die komen op de labels van de kabels. Belangrijk is dat de kabels de juiste maatvoering hebben en dat de gaten en ogen in de balustrades aansluiten op de afmetingen van de terminals. Wij kunnen u altijd helpen met de voorbereiding en het maatvoeren van dergelijke details. Neem daarvoor contact met ons op.

Prijzen

De prijs van RVS spankabels voor balustrades is afhankelijk van de diameter en het type eindterminal. Een eindverbinding voor een 6mm kabel is er al voor €5 en de kabel kost €2 per meter. De 8mm kabel kost €3,50 per meter en een eindverbinding is er al vanaf €7. 

Levertijden van spankabels

Onze fabriek produceert non-stop spankabels. De levertijd van < 50 stuks spankabels is in de regel 3 werkdagen. Grotere aantallen heeft u met 1 week in huis.

Offerte

Elk project is uniek en daarom wordt er voor elk project een passende offerte opgesteld. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen twee werkdagen. U kunt natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen om het project door te nemen.

great things
are built
with
the best materials
.

Neem
contact op

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte aanvraag. Bel ons op +31 (0)75 303 03 99 van maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00uur of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com. Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen te reageren. 

  Uw bedrijfsnaam

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw onderwerp/project

  Uw bericht

  Bestanden toevoegen

  contact