Creëer de ideale groene gevel met spankabels

Bestaande en nieuwe gevels verduurzamen

Bestaande en nieuwe groene gevels zijn op een eenvoudige en voordelige manier te verduurzamen door de RVS en aluminium klimhulp-systemen van Carl Stahl. De kabels kunnen op elke groene gevel toegepast worden en bieden de beplanting duurzame en sterke aangrijppunten om te groeien. Ook gevels die opgebouwd zijn uit hout of voorzien zijn van buitenisolatie kunnen op deze manier van een groene gevel voorzien worden.
Meer weten? Ga direct naar onze gespecialiseerde website van groene gevels.

Eigenschappen groene gevels met spankabels

De (nieuwe of bestaande) gevels worden voorzien van afstandhouders. Deze afstandhouders zijn standaard beschikbaar in verschillende lengtes en uitvoeringen. De afstandhouders kunnen in verschillende patronen op de gevel gemonteerd worden. Tussen deze houders worden rvs kabels gespannen. De kabels kunnen zowel horizontaal als verticaal, maar ook diagonaal gespannen worden. In de regel worden de afstandhouders hart op hart 1,5 tot 2 meter uit elkaar gezet, maar deze maat wordt per situatie bepaald.

Elk project is uniek en (bijna) alles is mogelijk

Er is géén standaard oplossing. Elke gevel is anders en ook het budget van onze opdrachtgevers is altijd net even anders. Belangrijk om te weten is de hart op hart afstand invloed heeft op de dichtheid van de begroeiing (en op de prijs). Wij helpen u graag verder met het uitwerken van uw groene gevel.

De vier afstandhouders van Carl Stahl

Carl Stahl heeft standaard vier typen afstandhouders in het assortiment voor groene gevels. Elk type bestaat weer uit verschillende lengtes en elk type heeft ook weer andere eigenschappen. Uiteraard zijn specials op aanvraag ook beschikbaar.

1. RVS robuuste afstandhouders
2. RVS basic afstandhouders
3. RVS mini afstandhouders
4. Aluminium afstandhouder
rvs-robuust - Carl Stahl Green Walls

1. RVS robuust

rvs-basic - Carl Stahl Green Walls

2. RVS basic

rvs-mini - Carl Stahl Green Walls

3. RVS mini

aluminium Klimhulp systeem - Carl Stahl Green Walls

4. aluminium

RVS robuuste afstandhouders

 • Beschikbare lengtes: 80, 120 en 160mm
 • Diameter: 25mm
 • Voor enkele draden, maar ook voor kruislingse draden
De robuuste rvs afstandhouders van Carl Stahl kunnen grote krachten opnemen en zijn geschikt voor groene gevels in openbare ruimtes. De afstandhouders hebben een diameter van 25mm en zijn standaard beschikbaar in de lengtes 80, 120 en 160mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet, de afstandhouder zelf en een dop.
Standaard worden rvs spankabels gebruikt met een diameter van 4mm. De kabels kunnen orthogonaal door de afstandhouders lopen. De kabels worden dus horizontaal of verticaal afgespannen. De hart op hart afstand van de afstandhouders heeft invloed op de doorhang van kabels. Hoe verder de afstandhouders van elkaar af staan, hoe groter de doorhang. Over het algemeen staan de afstandhouders hoh ca. 2 meter uit elkaar. Bij de verticale kabels kan dat een wat grotere afstand zijn, maar bij de horizontale kabels zal dat juist weer wat minder zijn.
Het opspannen van de kabels gebeurt middels draad-terminals aan de uiteinden, bij de buitenste afstandhouders. Deze draad-terminals zijn op locatie aan de kabel te klemmen. Het is ook mogelijk om de kabels volledig op maat te bestellen. Wij raden dan aan om eerst alle afstandhouders te monteren om vervolgens de kabels in te meten. In sommige gevallen is het van belang om de kabels schuin af te laten lopen naar de gevel toe. Dit om de krachtafdracht te optimaliseren en de buitenste houders te ontlasten. Onze medewerkers helpen u graag verder met het uitwerken van uw groene gevels. Ook kunt u een foto van de gevel opsturen met daarop een aantal maten. Onze collega´s zullen dan een voorstel doen van het klimhulpsysteem.

RVS basic afstandhouders

 • Beschikbare lengtes: 95 en 120mm
 • Diameter: 16mm
 • Voor enkele draden, maar ook voor kruislingse draden
De basic rvs afstandhouders van Carl Stahl zijn ideaal bij grote oppervlaktes met grote aantallen afstandhouders. De afstandhouders hebben een diameter van 16 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengtes 95 en 120 mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet en de afstandhouder zelf.
Standaard worden rvs spankabels gebruikt met een diameter van 4mm. De kabels kunnen orthogonaal door de afstandhouders lopen. De kabels worden dus horizontaal of verticaal afgespannen. De hart op hart afstand van de afstandhouders heeft invloed op de doorhang van kabels. Hoe verder de afstandhouders van elkaar af staan, hoe groter de doorhang. Over het algemeen staan de afstandhouders hoh ca. 1,5 meter uit elkaar. Bij de verticale kabels kan dat een wat grotere afstand zijn, maar bij de horizontale kabels zal dat juist weer wat minder zijn.
Het opspannen van de kabels gebeurt middels draad-terminals aan de uiteinden, bij de buitenste afstandhouders. Deze draad-terminals zijn op locatie aan de kabel te klemmen. Het is ook mogelijk om de kabels volledig op maat te bestellen. Wij raden dan aan om eerst alle afstandhouders te monteren om vervolgens de kabels in te meten. In sommige gevallen is het van belang om de kabels schuin af te laten lopen naar de gevel toe. Dit om de krachtafdracht te optimaliseren en de buitenste houders te ontlasten. Onze medewerkers helpen u graag verder met het uitwerken van uw plan. Ook kunt u een foto van de gevel opsturen met daarop een aantal maten. Onze collega´s zullen dan een voorstel doen van het klimhulpsysteem voor groene gevels.

RVS mini afstandhouders

 • Beschikbare lengtes: 60mm
 • Diameter: 22mm
 • Voor enkele draden
De mini rvs afstandhouders van Carl Stahl zijn ideaal voor groene gevels met enkel horizontale of enkel verticale kabels. De afstandhouders hebben een diameter van 22 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengte van 60 mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef en de afstandhouder zelf. Eventueel kan er nog een rozet bij besteld worden. Standaard worden rvs spankabels gebruikt met een diameter van 4mm. De kabels kunnen orthogonaal door de afstandhouders lopen. De kabels worden dus horizontaal of verticaal afgespannen. De hart op hart afstand van de afstandhouders heeft invloed op de doorhang van kabels. Hoe verder de afstandhouders van elkaar af staan, hoe groter de doorhang. Over het algemeen staan de afstandhouders hoh ca. 1,5 meter uit elkaar. Bij de verticale kabels kan dat een wat grotere afstand zijn, maar bij de horizontale kabels zal dat juist weer wat minder zijn.

Aluminium afstandhouders

 • Beschikbare lengtes: 95 en 150mm
 • Diameter: 29mm
 • Voor enkele én meerdere draden
Wanneer de gevel bestaat uit een lichte onderconstructie, zoals bijvoorbeeld een houten constructie, worden vaak onze lichte aluminium afstandhouders gebruikt. Ook wanneer de gevel aan de buitenzijde voorzien is van isolatie is dit de beste oplossing. Deze aluminium afstandhouders zijn licht van gewicht, maar kunnen de beplanting goed dragen. De rvs kabels worden met de hand tussen de houders gespannen waardoor minder materiaal gebruikt wordt en het een goedkoper alternatief is voor de rvs afstandhouders.

Extra klimgeleiding groene gevels

Om de klimplanten extra houvast te geven bij het klimmen langs de kabel kunnen onderstaande artikelen gebruikt worden. Bij de RVS variant wordt een rvs staafje van 4mm middels een rvs kruisklem aan de kabel geklemd. Het staafje heeft een standaard lengte van 50mm, maar kan ook in andere lengtes geleverd worden. De kunststof geleider is er standaard voor een 4mm kabel en is 50mm lang. Met dergelijke hulpmiddelen zijn de groene gevels sneller begroeid.
klimhulp-geleiding - Carl Stahl Green Walls

Montage van de afstandhouders

1. Markeer alle punten op de gevel
2. Boor de gaten (diameter en diepte kan variëren)
3. Veranker het draadeind met chemisch anker (of draai de stokschroeven in het hout) 
4. Monteer de rozet en de afstandhouder
5. Meet de kabels produceren en bezorgen
6. Laat de kabels produceren en bezorgen
7. Plaats de kabel en afspannen met een moer
Desalniettemin raden wij u aan om de montage door het montageteam van Carl Stahl uit te voeren. Wij houden rekening met de (voorspan)krachten die ontstaan en zorgen dat de krachten goed afgedragen worden naar de onderliggende constructie. Ook kunnen wij op grote hoogte monteren. Wij hebben eigen steigers of kunnen hoogwerkers inhuren tegen gunstige prijzen.

Type planten

Als de gevel eenmaal voorzien is van een raster van spankabels is het van belang om de juiste klimplanten te planten. Slingerplanten hechten zich niet met de wortels aan de muur, maar slingeren juist langs de kabels omhoog. Afhankelijk van de oriëntatie op de zon en de heersende windrichting kunt u een keus maken. U kunt het best een afwisselende mix van robuuste en snelgroeiende soorten planten. Bij voorkeur staan de planten in de volle grond zodat het onderhoud minimaal is. Na het planten is water geven wel nodig, maar na het aanslaan van de beplanting niet meer. Het is wel verstandig om jaarlijks even bij te te snoeien. Er zijn drie groepen planten:

Slingerplanten of winders. Deze groep groeit goed met een verticale klimhulp. Er zijn rechts-windende soorten zoals de Kamperfoelie, links-windende soorten zoals de Blauwe regen, maar ook soorten die in beide richtingen winden zoals de Bruidssluier.

Rankvormende planten. Rankers of rankvormende soorten heb een maasvormig netwerk nodig. Voorbeelden zijn de Bosrank, de Clematis en de Wijnstok.

Enteraars of steunklimmers. Deze leiplanten hebben een horizontale klimhulp nodig. Ze groeien eerder als een sluier over de steunen heen. Winterjasmijn en Klimrozen zijn de bekendste voorbeelden van deze groep.
wilde-wingerd-parthenocissus-quinquefolia-engelmanni-580-dca
Wilde Wingerd
Wisteria - blauwe regen
Blauwe regen
boomwurger-celastrus-scandens
Boomwurg
aristolochia_macrophylla_1-duitse pijp
Duitse Pijp
Ampelopsis brevipedunculata - kamerwingerd
Kamerwingerd
akebia_quinata-schijnaugurk
Schijnaugurk

Prijzen en levertijden

De m2 prijs voor een klimhulpsysteem voor groene gevels is afhankelijk van het aantal afstandhouders per m2, maar ook van het type afstandhouder. Wij verkopen de afstandhouders per set. Om u een indicatie te geven volgen hierbij de prijzen van de standaard houders bij een afname tot 50st. De prijzen zijn excl. btw en verzendkosten.
Robuuste afstandhouder van RVS
80mm €25,50 p/set
120mm €27,50 p/set
160mm €29,00 p/set

Basic afstandhouder van RVS
95mm €16 p/set
120mm €20 p/set

Mini afstandhouder van RVS
60mm €9 p/set
rozet €5 p/st 

Aluminium afstandhouder
95mm €16,50 p/set
150mm €18,50 p/set
De prijs voor 4mm kabel is €1,20 p/m1 en de draadterminals kosten €5 p/st indien wij de kabel in de fabriek op maat maken. Een draadterminal die u zelf aan de kabel kunt klemmen op locatie kost €8 p/st.

Wij raden u aan om wel een projectspecifieke offerte bij ons aan te vragen. Zo voorkomt u (positieve of negatieve) verrassingen achteraf. Onze checklist helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur. U kunt natuurlijk ook altijd even bellen om het project door te nemen.

De afstandhouders en de kabels hebben wij over het algemeen altijd op voorraad en kunt u dus binnen een paar werkdagen in huis hebben. Vul de checklist in om de aanvraag te bespoedigen of neem contact met ons op.

Bekijk ook de mogelijkheden met kabelnetten

Bij grote geveloppervlaktes is het gebruik van RVS kabelnetten vaak een beter alternatief. Lees er hier meer over. Of bezoek onze gespecialiseerde website over klimhulp systemen, carlstahl-greenwalls.nl.

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)75 303 03 93 van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 - 17:00u of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Uw bedrijfsnaam

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw onderwerp/project

  Uw bericht

  Bestanden toevoegen

  Bekijk ons gespecialiseerde website over groene gevels

  contact