Kabelnetten als klimhulp

Bestaande en nieuwe gevels zijn op een eenvoudige en voordelige manier te verduurzamen met de rvs klimhulp-systemen van Carl Stahl. Kabelnetconstructies als klimhulp kunnen op bijna elke gevel toegepast worden en bieden de beplanting duurzame en sterke aangrijppunten om te groeien. Grote voordelen ten opzichte van andere materialen zijn de sterkte en de relatief grote afmetingen. Van belang is om rekening te houden met de optredende krachten die door de kabelnetconstructie worden afgedragen naar de omliggende constructie. Wij helpen u graag met het uitwerken van het plan.
Meer weten? Ga direct naar onze gespecialiseerde website van groene gevels.

Veel voorkomende situaties

De klimhulp-kabelnetten worden toegepast rondom scholen, in utiliteitsgebouwen, maar steeds vaker ook in de woningbouw. Ook beplanting in het interieur van gebouwen komt steeds vaker voor. In de regel worden de netten gespannen tussen randkabels. Deze kabels worden geleid door doorvoerogen, die bevestigd zijn aan de onderconstructie. De afstand tussen de doorvoerogen kan variëren. Het is mogelijk om grote overspanningen te maken zonder tussenbevestigingen. Wat maaswijdte betreft wordt meestal een staande maas 160×277 mm gebruikt. Als het type plant het toelaat, kan ook een grotere maas 200×343 mm gebruikt worden. De diameter van de netkabel is bij groene gevels vaak 2 mm en bij grotere afmetingen 3 mm. De netten kunnen tegelijkertijd als veiligheidsnet fungeren. In dat geval kunnen balustrades of hekwerken vervallen, waardoor het ook economisch gunstiger is om een dergelijk kabelnet toe te passen.

Aandachtspunten krachtenafdracht

De kabelnetten worden met een voorspanning van ca 20 tot 30 kg per meter opgespannen aan de kabels. Ook de kabels hebben een bepaalde voorspanning. Die voorspanning wordt bepaald door de hart-op-hart- afstand van de doorvoerogen en de gewenste doorhang tussen die ogen.

Naast de voorspanning zijn het gewicht van het kabelnetmateriaal, maar ook het gewicht van de beplanting bepalend. Planten kunnen al snel 30 kg p/m2 wegen. In buitensituaties is bovendien rekening te houden met factoren als ijs en wind. De krachten die hierdoor ontstaan, worden via de randkabels afgedragen naar de geleidingspunten. Belangrijk is dat de bevestigingspunten en de achterliggende constructies sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen. Wij helpen u graag met het detailleren van de randconstructies en bieden graag oplossingen aan.
RVS-kabelnetten-in-parkeergarage-distributiecentrum-Jumbo-als-beveiliging-en-klimhulp-groene-gevel-Carl-Stahl

Type planten

Als de gevel eenmaal voorzien is van een raster van spankabels is het van belang om de juiste klimplanten te planten. Slingerplanten hechten zich niet met de wortels aan de muur, maar slingeren juist langs de kabels omhoog. Afhankelijk van de oriëntatie op de zon en de heersende windrichting kunt u een keus maken. U kunt het best een afwisselende mix van robuuste en snelgroeiende soorten planten. Bij voorkeur staan de planten in de volle grond zodat het onderhoud minimaal is. Na het planten is water geven wel nodig, maar na het aanslaan van de beplanting niet meer. Het is wel verstandig om jaarlijks even bij te te snoeien. Er zijn drie groepen planten:

Slingerplanten of winders. Deze groep groeit goed met een verticale klimhulp. Er zijn rechts-windende soorten zoals de Kamperfoelie, links-windende soorten zoals de Blauwe regen, maar ook soorten die in beide richtingen winden zoals de Bruidssluier.

Rankvormende planten. Rankers of rankvormende soorten heb een maasvormig netwerk nodig. Voorbeelden zijn de Bosrank, de Clematis en de Wijnstok.

Enteraars of steunklimmers. Deze leiplanten hebben een horizontale klimhulp nodig. Ze groeien eerder als een sluier over de steunen heen. Winterjasmijn en Klimrozen zijn de bekendste voorbeelden van deze groep.
wilde-wingerd-parthenocissus-quinquefolia-engelmanni-580-dca
Wilde Wingerd
Wisteria - blauwe regen
Blauwe regen
boomwurger-celastrus-scandens
Boomwurg
aristolochia_macrophylla_1-duitse pijp
Duitse Pijp
Ampelopsis brevipedunculata - kamerwingerd
Kamerwingerd
akebia_quinata-schijnaugurk
Schijnaugurk

Prijs en levertijd

De prijs van de netten en hulpkabels is afhankelijk van het type en de afname, maar ligt in de regel tussen de € 40 en € 150 p/m2. Afhankelijk van het budget kan gekozen worden voor een kleinere of grotere maas-opening. Klimhulp voor groene gevels is er voor elk budget; wij bieden voor elk budget een oplossing. Elk project is uniek en voor elk project wordt een offerte opgesteld. Onze checklist helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur. De kabelnetten voor deze toepassing hebben een levertijd van ongeveer 1 tot 3 weken.

Spankabels

Met spankabels zijn op een relatief simpele manier, grote overspanningen te maken. De spankabels zijn enorm sterk en vallen nauwelijks op. De slingerplanten groeien snel de lucht in. Lees er meer over, of ga direct naar ons gespecialiseerde website over groene gevels, carlstahl-greenwalls.nl.

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)75 303 03 93 van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 - 17:00u of stuur een e-mail naar architectuur@carlstahl.com en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Uw bedrijfsnaam

    Uw naam

    Uw email

    Uw telefoonnummer

    Uw onderwerp/project

    Uw bericht

    Bestanden toevoegen

    Bekijk ons gespecialiseerde website over groene gevels

    contact