Netten of gaas van rvs voor hekwerken

Hekwerken met een invulling van kabelnetten zijn duurzaam en sterk. Voordelen ten opzichte van andere materialen zijn de hoge transparantie en het geringe gewicht. Daarnaast kunnen relatief grote overspanningen gemaakt worden. De industriële en moderne “look” maken het af. De netten zijn voor voor zowel binnen- als buitensituaties geschikt.

verticale-valbeveiligingsnetten

veel voorkomende situaties

De netten worden toegepast op bruggen, in parkeergarages, langs snelwegen, in schuifpoorten, maar ook rondom uitkijktorens of in kantoorgebouwen. In de meeste situaties worden de netten opgespannen tussen randkabels. De randkabels worden geleid door doorvoerogen die bevestigd zijn aan de onderconstructie.  Het komt ook wel voor dat de netten opgespannen worden in een buisconstructie. Dat geeft een wat strakker beeld omdat de buizen over het algemeen stijver zijn. Ook zijn andere bevestigingen mogelijk zoals hieronder te zien is.

type maas

De grootte van de openingen in de mazen wordt ook wel de maaswijdte genoemd. Voor kabelnetten in hekwerken wordt meestal een liggende maas 60×87 mm of een staande maas 80×139 mm gebruikt. De kabeldiameter van het net is meestal 2mm. Andere maaswijdten zijn natuurlijk ook mogelijk, maar niet zo gebruikelijk in hekwerken. Bekijk op deze pagina welke type kabelnetten en maaswijdten wij kunnen aanbieden.

principe maaswijdte

De richting van de maas heeft een invloed op het uiterlijk, maar ook een praktisch doel. Een staande maas is lastiger opklimbaar omdat de breedte van de opening kleiner is dan de hoogte. Een staande maas is wel 10% duurder omdat de productie een stuk arbeidsintensiever is. De standaard openingshoek van de mazen is 60 graden, maar indien gewenst kan dat ook een andere hoek zijn.

grote overspanningen

Het grote voordeel van de netten is dat er grote overspanningen gemaakt kunnen worden. Een bovenkabel wordt dan opgespannen van het ene naar het andere punt en daar worden de netten dan aan opgespannen. Hoe groter de overspanning hoe meer de kabel zal doorhangen. Hoe minder de doorhang hoe groter de krachten op de eindpunten. Onze medewerkers helpen u graag verder met het bepalen van de doorhang en de consequenties die de doorhang heeft op de krachten die afgedragen moeten worden.

stalen-netten-tegen-magnetische-velden-in-arnhem-carl-stahl-benelux-1

hekwerk-netten-met-doorhang

hekwerk-kabelnet-met-groen

hekwerk-parkeergarage-grote-overspanning

aandachtspunten krachtenafdracht

De netten van Carl Stahl zijn sterk en bestand tegen grote krachten. Zo is een lijnlast van 3 kN geen uitzondering als belasting voor onze netten. De kabelnetten zijn bestand tegen leunen, schoppen en beklimmen. De X-TEND® kabelnetten worden niet voor niets gebruikt in de meest extreme situaties waar veiligheid gegarandeerd moet worden. Alle belastingen worden over het algemeen afgedragen naar de randconstructie.

De kabelnetten worden met een voorspanning van ca. 30 tot 40 kg per meter opgespannen aan de kabels. De kabels rondom hebben ook een bepaalde voorspanning. De grootte van die voorspanning wordt mede bepaald door de hart-op-hart-afstand van de doorvoerogen en de gewenste doorhang van de randkabel tussen die ogen.

netten-van-rvs-tegen-doorvallen-in-fietsbrug-de-gagel-te-utrecht-carl-stahl-benelux-4

Als een persoon (of een andere belasting) tegen het net aan duwt of valt, worden de krachten via de randconstructie afgedragen naar de bevestigingspunten. In een buitensituatie treden bovendien krachten op als gevolg van belastingen als ijs en wind. Belangrijk is dat de bevestigingsogen sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen. Verder moeten de bevestigingsgogen de krachten kunnen afdragen naar de constructieve kolommen, wanden en vloeren.

Onze medewerkers kunnen u verder helpen met het detailleren van de hekwerken. Indien nodig zullen onze engineers statische berekeningen uitvoeren.

hekwerk-krachten

verschillende soorten hekwerken met netten of gaas van rvs

De hekwerken, waarin het gaas wordt gebruikt, hebben verschillende functies. Zo worden rondom voetbalvelden en andere sportvelden netten toegepast, rondom parkeergarages om indringers buiten te houden en bovenop bruggen om te voorkomen dat voorwerpen naar beneden worden gegooid. Ook worden langs vides in plaats van balustrades, verdiepingshoge netten toegepast. De mogelijkheden zijn legio.

hekwerk

Inbraakveilige netten

Hekwerk

Beveiligingsnet rvs

materiaaleigenschappen

De kabelnetten zijn van RVS Aisi316 (ook wel bekend als 1.4401 of A4 kwaliteit). Deze kwaliteit kunnen wij 100% garanderen middels certificaten. RVS is de afkorting van roest vast staal. Voor deze toepassing is deze staalkwaliteit prijs- en levertijd technisch gezien de beste oplossing.

Let op dat er situaties zijn waarbij RVS toch wel kan roesten. Dit heeft altijd met omgevingsfactoren te maken. Lees hier meer over dit fenomeen.

montage van de kabelnetten

Montage van de rvs kabelnetten in een simpel, rechthoekig hekwerk is door een handige monteur goed te doen. Via onze montagewijzer kunt u alvast een kijkje nemen hoe het in zijn werk gaat. Wij zullen wel altijd de montage aanbieden aangezien onze ervaren monteurs het werk snel en vooral vakkundig voor u kunnen uitvoeren. Het is van belang dat er duidelijke werktekeningen gemaakt worden van het hekwerk. Daarmee kunnen wij namelijk de netten op maat produceren en de montage vergemakkelijken. Ook is het uiteraard mogelijk om hekwerken op locatie in te meten, waarna de netten geproduceerd worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

prijzen

De prijs van de rvs kabelnetten voor hekwerken is afhankelijk van de maaswijdte, de kabeldikte, de vorm en de afname. Voor hekwerken tot ongeveer 100 m2 liggen de prijzen voor de maas 60 tussen de €60 en €100 p/m2. De grotere maas 80 kost dan ongeveer €40 tot €80 p/m2. Voor grotere aantallen gelden natuurlijk gunstigere prijzen.

De benodigde randkabels of prijzen zijn niet opgenomen in de bovenstaande prijzen, maar hou rekening met ca. 20 tot 30 % van de kabelnetprijzen. De montage van de materialen bieden wij altijd apart aan. In de regel zijn de montage kosten ca. 30 tot 50% van de materiaalkosten.

Elk project is uniek en voor elk project wordt een offerte opgesteld. Onze checklist helpt u bij het aanleveren van de juiste informatie. In de regel voorzien wij u van een offerte binnen 48 uur. U kunt natuurlijk ook altijd even bellen om het project door te nemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

levertijd van de kabels en netten

De levertijd van het X-TEND® is afhankelijk van het type net. De mazen 60 en 80 mm kunnen wij binnen twee tot drie weken leveren bij bestellingen tot 50 m2. Tot 200m2 leveren wij binnen drie tot vijf weken en vanaf 200 m2 is de levertijd in overleg, maar in de regel 5-6 weken. Vul de checklist in om de aanvraag te bespoedigen of neem contact met ons op.

 

Over ons    Bekijk onze producten    Bekijk onze toepassingen    Contact